“Είμαστε άνθρωποι στους οποίους το παρελθόν μιλάει.
Ακούμε, γιατί θεωρούμε ότι αυτό είναι το χρέος μας, γιατί το παρελθόν μας μιλάει με πολλές φωνές.
Μακριά, σε εκείνη την εποχή, πριν γεννηθούμε οι άνδρες που είμαστε σάρκα από τη σάρκα τους και οστά από τα οστά τους, πέρασαν μέσα από φωτιά και καταιγίδα για να χαράξουν μια πορεία προς το μέλλον.
Είμαστε μέρος αυτού του μέλλοντος για το οποίο θυσιάστηκαν.
Είναι μέρος του παρελθόντος που έκτισε το μέλλον.
Τι έκαναν, οι ζωές που έζησαν, οι θυσίες που έκαναν, οι ιστορίες που διηγήθηκαν, τα τραγούδια που τραγούδησαν και τέλος ο θάνατος που βρήκαν συνθέτουν ένα μέρος της δικής μας εμπειρίας.
Δεν μπορούμε να αποκόψουμε τους εαυτούς μας μακριά από αυτό.
Είναι για εμάς τόσο πραγματικό όσο κάτι που συνέβη την περασμένη εβδομάδα.
Είναι ένα βασικό μέρος της κληρονομιάς μας ως Έλληνες…”

Η Ομάδα Αναβίωσης ΕΣ 1940:

Πρόκειται για την πρώτη οργανωμένη αναβιωτική ομάδα που αναπαριστά τον στρατιώτη της περιόδου 1940 – ’41. Ιδρύθηκε το 2012 και αποτελείται από 22 μέλη με έδρα την Αθήνα.

Κύριος σκοπός της Ομάδας είναι να κάνει ιστορική αναβίωση (reenactment) κατά τον τρόπο που αυτό γίνεται στο εξωτερικό, με την εξομοίωση – όσο είναι δυνατόν- των συνθηκών που βίωσαν οι Έλληνες στρατιώτες την εποχή εκείνη.

Πρόκειται για έναν εναλλακτικό τρόπο διάδοσης της ιστορίας και διάσωσης των υλικών της εποχής προκειμένου να διαδοθεί η εικόνα του Έλληνα στρατιώτη της εποχής, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, αλλά και να αναδειχθεί η συμβολή του Ελληνικού Στρατού κατά τα πρώτα χρόνια του Β΄ΠΠ και στη γενικότερη εξέλιξη του.

Η Ομάδα Αναβίωσης ΕΣ 1940 έχει τιμηθεί για το έργο της από την 8η Μεραρχία Ιωαννίνων, το Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Βετεράνων Αεροπόρων, την Ένωση Τέκνων, Συγγενών και Φίλων Άταφων Νεκρών Ηρώων έπους΄40 και τον Σύνδεσμο Φίλων Οχυρού Ιστίμπεη ενώ η προσπάθειά της τυγχάνει της αποδοχής και της αναγνώρισης δεκάδων αναβιωτικών ομάδων του εξωτερικού.

Η Ομάδα Αναβίωσης ΕΣ 1940 δεν προάγει ούτε υποστηρίζει οτιδήποτε έρχεται σε αντίθεση με τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη Δημοκρατία, το Πολίτευμα και τους Νόμους.

Δημοσιεύσεις, φωτογραφίες και βίντεο χρησιμοποιούνται μόνο για λόγους ιστορικής αναπαράστασης.

Επικοινωνήστε μαζί μας στο email: anaviosi1940@gmail.com