Στις τέσσερις ημέρες οδοιπορικού μας στη περιοχή της Μάχης Ελαίας-Καλαμά, μαζί με τον Σύλλογο Ευζώνων Προεδρικής Φρουράς και την Ομάδα Αναβίωσης «Le Sentinelle” 82o Regg. Fanteria “Torino” από την Ιταλία:
 
Επισκεφτήκαμε σημεία εισβολής του Regio Esercito, , τις γέφυρες εισβολής , οι οποίες είναι ανατιναγμένες απο τότε, Μελισσόπετρας και Μέρτζανης (Ponte di Perati).
 
Συγκινηθήκαμε γιατί εκεί έπεσε ο παππούς του Αntonio, απο κει διέφυγε ο παππούς του Federico , ο οποίος βρέθηκε αντιμέτωπος με τον παππού του Μιχάλη…
 
Επισκεφτήκαμε δυο εγκαταλελειμμένα Ιταλικά νεκροταφεία , κοντά στα χωριά Ορεινό και Μεσόβουνο.
Τιμήσαμε τους πεσόντες στην τελετή στο Ύψωμα Μαχητής όπου λάβαμε μέρος στην εκεί αναπαράσταση , παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού κ. Κ. Μητσοτάκη και του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κου Κ. Τασούλα.
 
Λάβαμε μέρος στη παρέλαση στα Ιωάννινα και αμέσως μετά κάναμε μια παρουσίαση του Ελληνικού Στρατού του 1940 και του Regio Esercito , στο πάρκο Λιθαρίτσια.
 
Τέλος , ανεβήκαμε στα υψώματα Ψηλοράχη και Γκραμπάλα , όπου απο κει παρατηρήσαμε το πεδίο της Μάχης Ελαίας-Καλαμά και αναπαραστήσαμε τη σκληρή μάχη στο ομώνυμο ύψωμα, την πρώτη όπου Έλληνες και Ιταλοί πάλεψαν σώμα με σώμα.
 
Θέλουμε απο τα βάθη της καρδιάς μας να ευχαριστήσουμε , τους φίλους απο την Ιταλία , οι οποίοι αποδέχτηκαν την πρόσκληση μας και ζήσαμε μαζί 5 ημέρες γεμάτες Ιστορία, συγκινήσεις και συναισθήματα για τα οποία δεν υπάρχουν λέξεις να περιγράψουν.
 
Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως τον Δήμαρχο Πωγωνίου κ. Κ. Καψάλη για την , εδω και χρόνια, αμέριστη συμπαράσταση και άψογη φιλοξενία καθώς και την διοίκηση της 8ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας (8η Μ/Π ΤΑΞ, VIII MΠ «Ηπείρου») για τις διευκολύνσεις στους χώρους ευθύνης της.
 
Θερμές ευχαριστίες στον σκηνοθέτη της αναπαράστασης κο Μιχάλη Κόκκινο και στην κα Μαριάννα Ντρίκου καθώς και στους κατοίκους του χωριού Κουκλιοί για τη ζεστασιά που μας περιέβαλαν και τη φιλοξενία.